menu
X

Op ontdekkingstocht in bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Op ontdekkingstocht in bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Als je van jongs af aan bent opgegroeid in Katwijk heb je ongetwijfeld wel eens gelopen over de grote betonnen muur die dwars door het duinlandschap loopt: de tankwal. De tankwal is makkelijk bereikbaar via het Panbos. Als er wordt gesproken over de Atlantikwall is deze muur vaak het eerste waar mensen aan denken, maar de Atlantikwall is meer dan alleen een muur. Het was een gigantisch netwerk van verdedigingsnetwerken. Bunkers vormen hier ook een onderdeel van. Door het hele kustlandschap liggen nog meerdere bunkers verscholen onder de grond. Sommigen daarvan kun je bezoeken.

Vergeet je zaklamp niet mee te nemen

Van juni tot en met september organiseert Staatsbosbeheer elke zaterdagochtend een historische wandeling door het bunkercomplex bij Rijksdorp. Dit ligt tussen Wassenaar en Katwijk. Samen met een gids en een zaklamp in de hand betreed je bunkers die normaal gesproken niet geopend zijn voor publiek. Bedekt onder de bladeren van eiken, beuken en kastanjes is het bunkercomplex nauwelijks zichtbaar vanuit de lucht. Niet gek dus dat de Duitse bezetters juist deze plek kozen voor het bouwen van een bunker.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het complex vooral gebruikt als commandopost voor het 'regiment'. Ook was het een belangrijke bergplaats voor munitie en konden soldaten die medische behandeling nodig hadden hier verzorgd worden in het veldhospitaal. De muren waren hier van minstens 2 meter beton!!
Ook zijn er wat kleinere bunkers te vinden. Deze werden vooral gebruikt voor de opslag van levensmiddelen en water. Verder zijn er nog een keuken, een badbunker en twee toiletbunkers terug te vinden.

Zelfs tijdens de Koude Oorlog zijn de bunkers nog opgeknapt en weer in gebruik genomen als 'oorlogshoofdkwartier' van de Luchtmacht. Het is heel interessant om de bunkers te bezoeken want sporen van Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog zijn nog altijd te zien.

Lijkt het je leuk om op ontdekkingstocht te gaan door dit bunkercomplex? Zorg er voor dat je je zaklamp bij de hand hebt en boek een gids op de website van Staatsbosbeheer.

bunker_wandeling_staatsbosbeheer_katwijk_wassenaar_1

Blijf op de hoogte van de leukste evenementen in- en rond Katwijk

Wil je op de hoogte blijven van de leukste evenementen in- en rond Zeezijde Katwijk? Volg dan onze Facebook pagina. Vinden we leuk :)

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer