menu
X

Dorpspomp op de Schippersdam

Dorpspomp op de Schippersdam

Tijdens het winkelen op de Princestraat vergeet je soms dat er zich nog een hele wijk achter deze straat bevindt. Wanneer je een van de zijstraatjes in loopt van de Princestraat of het Andreasplein, loop je tegen de authentieke witte huisjes aan van bijvoorbeeld de Schippersdam.

Bij de eerste stedenbouwkundige ontwerpen van het intieme woonwijkje rond de Schippersdam, speelden de ontwerpers al met de gedachte om woningen in oude stijl te creëren. Met daarbij een bijzonder object, waar een zowel artistieke als praktische betekenis achter zou zitten. Hierbij werd steeds meer de nadruk gelegd op een dorpsplein met een daarop geplaatste pomp. Deze pomp zou dan herinneringen oproepen aan de enige dorpspomp die Katwijk ooit heeft gehad, opgericht in 1889. Naspeuringen omtrent de constructie en de afmetingen leverde helaas te weinig informatie op om die waterpomp zonder meer op de Schippersdam na te bootsen.

Op de waterpomp is te zien dat deze gebouwd is in 1982. Toch zou je denken dat deze waterpomp minstens uit de 19e eeuw stamt. De gemeente stelde in de jaren negentig een bedrag van 41.000 gulden beschikbaar voor dit project, met daarbij ook de intentie dat de pomp ook daadwerkelijk water levert. Wie heeft er nou niet aan de zwengel gehangen om te kijken of de pomp het wel écht deed? 

Neem na het shoppen dus even een kijkje achter de Princestraat en laat je verrassen in deze sfeervolle en authentieke omgeving. 

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer