menu
X

Andreaskerk

Andreaskerk

Aan de Katwijkse Boulevard, op een steenworp afstand van de Vuurbaak vind je de Andreaskerk. Deze kerk grenst behalve aan de Boulevard ook aan de gezellige winkelstraat van Katwijk en is daarmee het middelpunt van het dorp. De naam ‘Andreaskerk’ is in het verleden gegeven ter ere van de apostel Andreas. Katwijk is van oudsher een echt vissersdorpje. Andreas was visser van beroep en wordt gezien als de beschermheilige van de vissers.

De kerk wordt ook wel de Oude Kerk of de Witte Kerk genoemd.
Deze bijnamen zijn behoorlijk toepasselijk. De Andreaskerk is namelijk gebouwd in de 15e eeuw en daarmee een van de oudste gebouwen in Katwijk. Waar de bijnaam Witte Kerk vandaan komt hoeft waarschijnlijk niet uitgelegd te worden. Het witte uiterlijk van de kerk is namelijk al van ver te herkennen.

Katwijk_Witte_kerk_andreaskerk_Zeezijde

Kerkdiensten

Wekelijks worden er op zondagochtend om 10.00 uur en op zondagmiddag om 18.00 uur kerkdiensten gehouden. Iedereen is welkom om een dienst bij te wonen. Is het de eerste keer dat je een dienst bijwoont in de Andreaskerk? Om niet te veel op te vallen is het aan te raden om tijdens het bijwonen van een kerkdienst nette, zondagse kleding te dragen. Vrouwen dragen vaak rok of jurk en mannen een overhemd.

Het Andreashofje

Als je de kerk bezoekt is het leuk om er een rondje omheen te lopen. Aan de achterkant van de kerk vind je namelijk het ‘Andreashofje’. Een liefdevolle plek omringd door witte, kleine vissershuisjes. In het midden van het met gras en lage heggen gevulde hofje staan drie stenen muurtjes, met aan beide zijden bankjes. Het is een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de vissershuisjes. Je kunt hier even lekker plaats nemen op een van de bankjes en genieten van de rust, het uitzicht en eventueel een lekkere zelf-meegebrachte lunch.

Mocht je een van de bewoners tegenkomen is het leuk om een praatje met ze te maken. Zij wonen al vaak hun hele leven in Katwijk en kunnen veel over het dorp vertellen. Ze vinden het ook heel gezellig om met voorbijgangers te kletsen.

Andreashof_Katwijk_Andreaskerk_winter

Om het hofje uiteindelijk te verlaten heb je keuze uit drie uitgangen. De uitgang aan de rechterkant van de kerk is aan te raden. Deze leidt je naar het gezellige centrum van Katwijk. Op zondag zijn de winkels echter gesloten. In dat geval is het aan te raden het hofje via de linkerkant van de kerk te verlaten en een lekkere wandeling over de Boulevard te maken.

Blijf op de hoogte van de leukste evenementen in- en rond Katwijk

Wil je op de hoogte blijven van de leukste evenementen in- en rond Zeezijde Katwijk? Volg dan onze Facebook pagina. Vinden we leuk :)

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer