menu
X

Natuurcentrum Katwijk

Natuurcentrum Katwijk

Katwijk kent een prachtige natuur, met een rijke biodiversiteit. Het doet ons goed om met deze natuur kennis te maken. We vinden het heerlijk om uit te waaien op het strand, een fietstocht te maken door de duinen of om met de kinderen te wandelen door Panbos. Het Natuurcentrum Katwijk wil daarom een podium bieden voor natuurbeleving in en om de gemeente Katwijk. Het biedt een fysieke en virtuele plek waar bewoners en bezoekers terecht kunnen om de natuur in en rond Katwijk (nog) beter te leren kennen. Dit kan door het bekijken van interessante exposities, het bijwonen van lezingen en door deelname aan inspirerende excursies onder begeleiding van een expert.

Caroline Koiter is vrijwilligster bij het Natuurcentrum. Zij coördineert het hele jaar rond verschillende activiteiten die door en in samenwerking met het Natuurcentrum worden georganiseerd. Caroline: “Natuur verbindt heel erg. Daarom vind ik het een hele leuke manier om vrijwilligerswerk te doen. We organiseren activiteiten vaak in samenwerking met instanties zoals het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), Naturalis, Staatsbosbeheer, Panbos, nationaal park Hollands Duin, de gemeente Katwijk en de bibliotheek van Katwijk. Alle activiteiten zijn gericht op natuurbeleving, en zeker ook op duurzaamheid. Begin dit jaar organiseerden we bijvoorbeeld een duurzaamheidsavond om mensen te inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. We hadden een afwisselend programma opgesteld en interessante sprekers uitgenodigd. De avond werd afgesloten met een duurzaamheidsquiz. Het was ontzettend leuk en we kregen een hoop enthousiaste reacties.”

Inspiratie voor nieuwe activiteiten is er genoeg. Ook rondom landelijke dagen die gericht zijn op natuur en duurzaamheid organiseert het Natuurcentrum vaak interessante activiteiten. Nacht van de Nacht, Landelijke Opschoondag, Nacht van de nachtvlinders/vleermuizen, Euro Birdwatch en Earth Hour zijn hier voorbeelden van. Ook worden er leuke knutselmiddagen, determinatie-bijeenkomsten en fotowedstrijden georganiseerd. Via de Facebook-pagina van het Natuurcentrum en de website wordt er gecommuniceerd over wat er op het programma staat. Iedereen is welkom om deel te nemen. Caroline: “Zowel voor volwassenen als kinderen worden er hele interessante lezingen en excursies georganiseerd.” 

natuurcentrum_katwijk_bezienswaardigheden_Activtiteiten_1

Kom op bezoek bij het Natuurcentrum in Katwijk

Naast deelname aan activiteiten kun je natuurlijk ook een kijkje komen nemen in het Natuurcentrum zelf. Vanaf mei 2018 opent het Natuurcentrum op een nieuwe plek: op de hoek van de Voorstraat en de Boulevard, waar het DunaAtelier stond. Caroline is enthousiast: “Ik denk dat we op deze locatie een grotere zichtbaarheid hebben. We zitten tegenover een uitgang van de parkeergarage en op een doorgang van het strand naar het centrum. We hopen hier een breder publiek aan te spreken.” 

Elk seizoen is er een andere tentoonstelling te zien. Dit zomerseizoen staat het Natuurcentrum Katwijk helemaal in het teken van krabben. Door middel van interactieve educatie en leuke activiteiten kunnen bezoekers een hoop leren over deze zeedieren. Bij binnenkomst word je ontvangen door een van de enthousiaste vrijwilligers.

Deze vrijwilligers zijn heel belangrijk. Het Natuurcentrum wordt namelijk altijd vrijwillig bemand. Om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers kennis van zaken hebben, wordt er voorafgaand aan het seizoen een speciale lezing voor ze georganiseerd. Hier leren ze alles wat ze moeten weten omtrent het thema van dat seizoen. Caroline vervolgt: “Een vrijwilliger hoeft geen afgestudeerd bioloog te zijn. Door middel van de lezingen die voorafgaand aan het seizoen worden gegeven doen ze voldoende kennis op. Daarnaast gaat het er vooral om dat bezoekers enthousiast ontvangen worden. Iedereen die een passie heeft voor de natuur is welkom.” 

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de activiteiten die georganiseerd worden door het Natuurcentrum Katwijk? Neem dan even een kijkje op de website of op hun Facebook-pagina

Blijf op de hoogte van de leukste evenementen in- en rond Katwijk

Wil je op de hoogte blijven van de leukste evenementen in- en rond Zeezijde Katwijk? Volg dan onze Facebook pagina. Vinden we leuk :)

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer