menu
X

Beeldenroute aan Zee

Beeldenroute aan Zee

De Katwijkse kust heeft onlangs een flinke transformatie ondergaan. De waterkering in Katwijk voldeed namelijk niet aan de wettelijke veiligheidsnormen en zo’n 3000 Katwijkers woonden daardoor buitendijks. Het resultaat van de transformatie om de waterkering te verbeteren is verbluffend. De Katwijkse kust is een van de mooiste kusten van Nederland geworden. Op de Boulevard, tussen het dansende helmgras op de wind kun je verschillende beelden vinden. Deze beelden stonden er ook al voor de transformatie van de Katwijkse kust, maar hebben allemaal een nieuwe spot gekregen.

Katwijk heeft een verhaal te vertellen en doet dat onder andere door middel van deze beelden. Het beeld van de nettenboetster bijvoorbeeld laat goed de Katwijkse identiteit als vissersdorpje zien. Voor de visvangst worden netten gebruikt die vroeger met de hand werden gemaakt, ofwel geboet. De vissersvrouwen in Katwijk maakten daarbij gebruik van een speciale boetnaald. Omdat er in Katwijk meer boetsters dan boeters waren is gekozen voor een vrouwelijk beeld. Weer wat geleerd over Katwijk.

Niet alle beelden vertellen een verhaal. Sommige beelden laten jou onderdeel zijn van het verhaal. Bijvoorbeeld het beeld ‘Vrouw in ligstoel’ geeft je de mogelijkheid om naast een Katwijkse dame in een ligstoel plaats te nemen en even lekker te relaxen. Ook leuk om samen met deze dame een foto te schieten voor een originele terugblik naar Katwijk.

Zo vind je allerlei beelden langs de Katwijkse kustlijn met elk een eigen verhaal. Of je de beeldenroute loopt op een stormachtige dag met een stevige wind door de haren of op een zwoele zomeravond met ondergaande zonnestralen schijnend over golven van de Noordzee, beide omstandigheden geven weer een hele andere dimensie aan je wandeling en aan de beelden. Één ding is zeker: door het lopen van de beeldenroute beleef je Katwijk anders dan voorheen.

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer