menu
X

Vuurtoren

Vuurtoren

Een bezoekje aan de ‘Katwijkse Vuurbaak’ geeft je dan kans om je voor even helemaal in te kunnen leven in de Katwijkse cultuur. Binnen in de vuurbaak verschuilen zich namelijk niet slechts trappen om naar boven te gaan voor een wijd uitzicht, maar gaandeweg omhoog leer je Katwijk en haar geschiedenis steeds een beetje beter kennen.

vuurtoren

Een rondleiding door de Vuurbaak

Vrijwilligers met een passie, en groot hart voor Katwijk zullen je altijd met open armen ontvangen om een rondleiding te geven door de vuurbaak. Zo kom je dingen te weten die je normaal nooit zou bedenken.
Wist je bijvoorbeeld dat de eerste verdieping in de vuurbaak de vroegere slaapplaats is van de vuurtorenwachters? Deze vuurtorenwachters waren vaak mannen die een carrière als visserslui achter de rug hadden. Op hun oude dag namen zij de taak op zich om het vuur te stoken voor de huidige visserslui. Dit vuur brandde bovenop de vuurtoren. Een makkelijke taak was dat niet. Want om dat vuur te laten branden moest er flink wat hout, en later kolen, naar boven gesjouwd worden.

Na het bezoeken van de eerste verdieping ga je via een smalle trap naar de tweede verdieping waar oude foto’s en schilderijen een beeld van Katwijk weergeven die zelfs sommige Katwijkers niet meer als Katwijk zullen herkennen. Het is interessant om te zien hoe Katwijk, maar eigenlijk de wereld is veranderd in al die jaren. Straten zonder moderne auto’s, vrouwen in klederdracht en een periode van oorlog. Je komt het allemaal tegen.

Wat een uitzicht!!

De laatste trap leidt uiteindelijk naar de eindbestemming van deze reis door de vuurtoren. Eenmaal boven aangekomen weet je dat de keuze om ‘Katwijkse Vuurbaak’ te beklimmen een goede keuze is geweest. Vanaf hier heb je fantastisch uitzicht over de zee, het strand en over de - met rode dakpannen bekleedde - daken van Katwijk. Als het mooi weer is kun je in de verte ook Scheveningen, Noordwijk en zelfs IJmuiden zien liggen. Met de frisse zeewind door je haren, de geschiedenis van Katwijk nog vers in je geheugen en de zeemeeuwen die om je oren vliegen weet je het zeker: Je bent in Katwijk. Dat is even een moment genieten.

Vuurbaak_Katwijk_Aanzee_Zeezijde_uitzicht

Katwijk verkennen

Als iedereen aan het einde van het bezoek weer veilig beneden is aangekomen en alle wilde haren weer netjes gedaan zijn is het tijd voor een lekker kopje koffie. Op naar Bakker van Maanen in het centrum, waar er naast je kopje koffie altijd een heerlijk vers gebakken koekje of plakje cake geserveerd wordt. :)

Blijf op de hoogte van de leukste evenementen in- en rond Katwijk

Wil je op de hoogte blijven van de leukste evenementen in- en rond Zeezijde Katwijk? Volg dan onze Facebook pagina. Vinden we leuk :)

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer