7 juni t/m 3 september

Mede in het licht van het Nationale Klederdracht Festival dat in Katwijk plaatsvindt op dinsdag 9 augustus 2022 is er in het museum een unieke tentoonstelling.

Originele kostuums, sieraden en attributen uit de collectie van het Katwijks Museum worden voor het eerst gepresenteerd met bijbehorende persoonlijke verhalen van de dragers. Verhalen waarin onder meer drie jonge Katwijkse meiden aan het woord zijn die de nieuwste modetrends volgen, een redersvrouw met lange muts – want wie het breed heeft laat het breed hangen - een vrouw met een naaischool, vissersvrouwen en visloopsters en vrouwen die ‘opgeknapt’ door het dorp liepen. 

Naast vrouwen tonen we ook stoere mannen zoals schelpenvissers, klijnhaalders, vissers die in gebreide truien rondliepen en jonge vissers, die voor vertrek naar zee nog even poseren voor een fotograaf of kunstenaar.

De Katwijkse klederdracht wordt voor het eerst ook gepresenteerd in de context van Katwijk als kunstenaarsdorp. De kunstenaars kwamen vanaf 1873 in grote getale naar het pittoreske Katwijk, ze   hadden oog voor de in bijzondere kleding gestoken hardwerkende bevolking. Zo’n veertig kunstwerken zijn te zien van o.a. D.A.C. Artz, Hans von Bartels, Willy Sluiter, B.J. Blommers en Jan Zoetelief Tromp; en Gijs Donker, die enkele leden van de klederdrachtgroep van het Genootschap Oud Katwijk anno 2001-2002 in pastelkrijt heeft vastgelegd.

De bijzondere combinatie van kostuums en sieraden, persoonlijke verhalen en hun aantrekkingskracht op  bekende kunstenaars vormen samen deze unieke zomertentoonstelling van 2022 in het
Katwijks Museum.

Bezoek de website van het Katwijks Museum